Sayeck Blog

Емулсията на масло за рязане (смес от масло и вода), масла за рязане или немаслени масла се използват днес във всички видове CNC или NC контролирани обработващи стендове. Особено при използването на маслени емулсии за рязане, 2 основни фактора правят използването на филтри задължително. Един от тях са бактериите, образувани в емулсията и остатъците от капиляри или микрочипове с размер от 1 до 20 µm, които са естествен резултат от машинната обработка и не могат да бъдат отстранени от резервоара за емулсия. Замърсяването на емулсията с бактерии води до остри кожни промени от операторите, значителна или бърза промяна в стойността на pH, признак на тежка микробиологична инвазия, очевидна, неприятна миризма или миризма, която е значително различна от новата партида. От друга страна, образуване на утайка или слуз или запушване на канали за охлаждаща течност на режещи инструменти поради капилярно или микроотчупване, генерирано от машинна обработка, запушване на зоната за душ в машинни инструменти и вътрешни помпи за охлаждаща течност, разделяне на фазите (плаващо масло), разрушителни или вредни частици или Съдържание на сол (особено токсични сплавни компоненти от обработени материали), навлизане на хлорид поради използването на тебеширена кладенческа вода или намалена проводимост поради машинна корозия са основните проблеми, с които се сблъскваме. Всичко това води до по-малък живот на инструмента и лошо качество на повърхността (особено при приложения за шлайфане и полиране) в сравнение с прясно напълнена машина.

Както е известно, ние живеем с бактерии. Тъй като полезните бактерии улесняват живота ни, вредните бактерии го усложняват. Бактериите се появяват в резервоара за емулсия на режещо масло поради материала, обработен с течение на времето, телесните течности на оператора, работещ на машината, и дори случайните цигарени фасове, попадащи в резервоара. В допълнение, хомогенността на маслото се влошава от смесването на различни видове масла, използвани в машинните инструменти, в емулсията на маслото за рязане. Масла като плъзгачи или хидравлични масла покриват резервоара за емулсия, особено по време на престой, предотвратявайки дишането на емулсията, така че бактериите, съществуващи в системата, започват да се размножават чрез анаеробно дишане. Всички микроорганизми, живеещи в емулсия на масло за рязане, се хранят с компонентите на емулсията и отделят голям брой метаболитни продукти. В резултат на това те променят свойствата на емулсията по такъв начин, че тя става неизползваема. Температурите между 26° и 38°C значително увеличават растежа на бактериите. В допълнение, колонизиращите бактерии развиват основата за производство на дрожди, а температурите около 28°C са идеални за дрожди. Сярата (от свободно рязане на стомани) и други легиращи компоненти всъщност действат като тор за някои култури. Фините, груби частици (особено под 25 µm) осигуряват идеална среда за колонизиране на местообитания. Плаващо масло (сегрегация) или неправилен поток (със зони на лошо смесване, грапави или грапави повърхности, слепи ъгли в резервоара и т.н.) водят до изключване на въздуха и водят микроорганизмите до анаеробен метаболизъм. Това произвежда много по-вредни продукти на разграждане (киселини, амоняк, сероводород, алкохоли и др.), отколкото аеробния метаболизъм (предимно CO2 и вода). Анаеробните метаболитни продукти са торове за аеробни метаболитни процеси в други точки на системата или за аеробни метаболитни процеси след смесване. Някои бактерии образуват „биофилми“. Това са лигави до желатинови покрития, които обграждат бактериите, за да ги предпазят от излугване и химическа атака. Тези биофилми запушват маркучи, фитинги и охлаждащи канали. Особено във връзка с фини чипове, тези биофилми могат да станат много стабилни, което често води до скъпи и отнемащи време ремонтни и почистващи дейности.

Друг фактор, който прави използването на филтри от съществено значение, са чиповете с различни размери, произведени в процеса на обработка. При машинната обработка размерите на чиповете са сравнително големи, тези чипове се транспортират до конвейера за чипове с помощта на маслена емулсия за рязане и се отстраняват от там до количката за чипове. При този процес обаче по-малка част от материала се образува под формата на прах или кал. Те могат да имат кристална структура, да са с форма на игла, спирала или под формата на къдрици (напр. по време на довършителни операции, шлайфане или полиране), или могат да бъдат повече или по-малко назъбени, аморфни парчета (леене, обработка на стомана).

Тези фини прахове (< 25 µm) имат редица изключително дразнещи свойства: Съотношението повърхност/обем се увеличава на степен две (2), когато размерът на частиците на чипса намалява; с други думи частица от 2 µm има 100 пъти по-голямо съотношение повърхност/обем от частица от 20 µm.

Освен това са 100 пъти по-ефективни химически, което може да има фатален ефект върху химическата стабилност на емулсията, особено когато става въпрос за медни сплави. Това означава 2 този чип с тегло 20 gr. с размер на частиците 2 µm може да има същия разрушителен ефект като чипове с тегло 2000 gr. с размер на частиците 20 µm. Ако емулсията с масло за рязане трябва да се изхвърли преждевременно поради повишеното съдържание на токсични утайки, това винаги се счита за токсичен отпадък и/или изхвърлянето може да доведе до огромни разходи. Освен това токсичният ефект на тези метали се увеличава с намаляване на размера на частиците, тъй като те могат по-лесно да навлязат в организма (например кожата) и там да развият по-силен ефект. Дори медта може да има значителен токсичен ефект като микрочастица, проникваща през кожата.

Много инструментални стомани, но някои алуминиеви сплави, също съдържат силиций или титан като легиращ компонент. В разтопената стомана титанът се превръща в кристали от титанов карбид, силицият става силициев карбид (в стомана) или силициев диоксид (в алуминий). Общата характеристика на всички тези вещества е, че те образуват изключително твърди, много малки кристали или стъклени парченца, суспендирани в емулсията поради ниското им специфично тегло и не могат да бъдат уловени от магнитни сепаратори, лентови филтри или барабанни филтри. Въпреки това, всички те имат изключително високи абразивни свойства при максимална твърдост, поради което повишената концентрация причинява бързо увеличаване на износването на инструмента и, в зависимост от процеса на обработка, също така видимо влошава повърхностите на детайла. По време на обработката на отливката повърхността на материала често съдържа значителни остатъци от формовъчен пясък, който се отделя по време на обработката. Те също така се състоят от изключително малки много твърди минерали (напр. кварц), които са достатъчно леки, за да останат в постоянна суспензия и достатъчно малки, за да преминат през лентови филтърни системи, магнитни сепаратори, скрепери и центрофуги до голяма степен незасегнати. Чугунът освобождава огромни количества циментит и въглероден прах по време на обработката, които поради огромното му съотношение повърхност/обем остават във висящо състояние за много дълго време, а поради здравата си конструкция той също е идеален субстрат за отглеждане на големи брой бактерии и гъбички. Особено малки частици (приблизително 8 µm и по-малки, в зависимост от специфичното тегло на материала) причиняват сегрегация в емулсията, обграждат се със слой масло и се сблъскват с други частици, за да образуват в крайна сметка по-големи плаващи маслени капчици.

Системите с лентови филтри не могат да решат проблема, независимо от техния дизайн. Поради ниската разлика в налягането от 50 mbar (макс.) върху филтърната подложка – просто поради капилярното действие на емулсията – лентовата филтърна система трябва да е достатъчно груба, за да функционира като защитна решетка на помпата в най-добрия случай. Частици, по-малки от 25 µm, не се улавят надеждно от която и да е лентова филтърна система, но те са поне частично отговорни за почти всички проблеми при поддръжката на емулсията и охлаждащата система. Също така е невъзможно да се филтрират едноклетъчни микроорганизми (под 10 µm) по този начин.

В допълнение към избора на подходяща охлаждаща течност и добавки, най-ефективният метод е да се достигне коренът на проблема бързо и напълно чрез използване на филтърни патрони с отвор на мрежата 1 µm. С нашите филтърни патрони с мрежа от 0,2 µm – 0,5 µm и 1 µm можете лесно да премахнете както бактериите в системата, така и микрочастиците, които причиняват проблеми от вашата система. С използването на филтърния патрон, вашата емулсия на масло за рязане ще продължи да функционира, като поддържа текущото си състояние.

Филтърният блок работи в затворен кръг. Следователно не се подмладява като система. Филтърният блок гарантира, че маслото е винаги свежо, чисто и младо. Вашето масло остава чисто, свежо и младо като първия ден. По този начин условията на използване на емулсията на маслото за рязане остават постоянни.

С предимствата, предоставени от филтърния модул, изброените по-долу артикули вече няма да представляват проблем за вас и ще можете да работите със същата емулсия/охлаждаща течност за дълги периоди без необходимост от почистване на машинни инструменти.

С помощта на филтърния блок

1-) Ще бъде предотвратено образуването на бактерии и миризма върху плота

2-) Деформацията на масления резервоар ще бъде предотвратена с работната маса и нейните компоненти.

3-) Ще бъдат предотвратени кожни проблеми и задух, които представляват опасност за здравето на работниците.

4-) Цената на борното масло, изразходвано за всяко пълнене на резервоар с масло, ще бъде елиминирана.

5-) Топенето на използвана охлаждаща течност с изтекъл срок на годност ще бъде предотвратено

6-) Престоят на машината ще бъде предотвратен поради времето за почистване на масления резервоар

7-) Загубата на работа ще бъде предотвратена благодарение на персонала, ангажиран за почистване на резервоара за масло

😎 В резултат на недобре филтриране на охлаждащата течност ще бъдат предотвратени остатъци върху обработената част поради частици с различни размери в резервоара за масло.

9-) При CNC машини с вътрешна система за водоснабдяване и помпа за високо налягане, неизправността на помпата изчезва след използване на филтърния модул. Тъй като вътрешните канали на охлаждащото устройство са чисти, комплектите с вътрешни охлаждащи канали не се запушват и продължават работата си безпроблемно.

10-) Качеството на повърхността на обработената част ще се повиши

11-) Маслото или охлаждащата течност ще се използват по-ефективно поради филтрирането. Това ще повлияе пряко върху живота на инструмента.

12-) Животът на режещия инструмент, използван на масата, ще се увеличи

13-) Няма да е необходимо да почиствате държачите на инструменти и дори работната маса, следователно ще бъде предотвратена работа извън допустимите граници, причинена от замърсяване с борно масло в държачите.

14-) Животът на движещите се части или части като лагерите на стенда ще се увеличи и няма да изисква никаква друга поддръжка освен периодична поддръжка.

15-) Охлаждащата течност/емулсията остава свежа с помощта на филтри.

16-) Алуминиевите стружки причиняват отлагания в настолния резервоар. Това се предотвратява от филтърния блок.

Можете да проверите връзката по-долу за видеоклипа за смяната на мембранния патрон на филтърния модул.

За да бъдем по-описателни, би било по-полезно да споделим информацията по-долу. Въпреки че има някои изключения, почти всички CNC машини, машинни машини, машини за шлайфане или формоване на пластмаса използват емулсия на режещо масло по време на производството. Резервоарът за емулсия на машинния инструмент е замърсен от метални стърготини с различни размери, носени от емулсиите на режещо масло и това замърсяване причинява образуване на бактерии и дрожди в резервоара за емулсия на машинния инструмент.

Образуването на бактерии и дрожди причинява влошаване на свойствата на използваното масло, причинява миризма и проблеми със здравето и безопасността на работното място за служителите и околната среда. Влошаването на условията на емулсията на режещото масло може да причини скъсяване на живота на режещия инструмент, загуба на чувствителност на държача, понякога петна върху обработваната част и да причини повреда на помпата в машинни инструменти, които имат помпа с високо налягане за вътрешно подаване на охлаждаща течност и намаляване на повърхността качеството на обработените части, съкращават икономическия живот на движещите се части или компоненти на машинния инструмент, като лагери и шпиндел.

Особено при шлифовъчните машини е постигнато подобрение от 30% и 50% в стойностите на Ra и животът на инструмента на шлифовъчните колела е увеличен до 3 пъти.

Според опит отворът на ситото на използваните в света филтърни системи е поне 25 µ. с изключения. Частиците, които са основно отговорни за замърсяването на емулсията на маслото за рязане, са частици с размери от 1 до 20 µ. Във всяка машина се използват лентови филтри или централни филтриращи системи. Ако отворът на ситото е 25 µ, използваната емулсия с масло за рязане също е замърсена и трябва да се сменя на редовни интервали. С филтърната система от серия EM 5000 нито резервоарът за емулсия на машинния инструмент ще бъде почистен отново, нито емулсията на маслото за рязане в резервоара ще бъде сменена. Има клиенти, които използват едно и също масло от 7 години.

В допълнение към всички тези предимства, той ще има положителен ефект върху изчисляването на стойностите на въглеродния отпечатък и намаляването на стойностите на въглеродния отпечатък за намаляване на ефектите от парникови газове, образувани в резултат на дейности като производство, обслужване и обработка, определени съгласно Протоколът от Киото, подготвен за по-зелена околна среда и бъдеще.

SAYECK INNOVATIONS FİLTRE SİSTEMLERİ ANONİM SİRKETİ